Az ország egyik legjobb birkapörköltjét főzik itt, azonban nem ez az egyetlen ok, amiért érdemes bevállalni egy fél órányi utazást a Tisza-tó közvetlen közelségéből. Az étterem a kiváló Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdő mellett található (a gasztronómiai kalandozást érdemes összekötni egy fürdéssel ), és számos környékbeli rendezvénynek ad otthont. Miliője és hangulata ezért inkább elegáns. Az étteremben használt alapanyagok nagy része a helyi ökogazdaságból származik, és a konyha jóízűen, igényesen készíti el őket.

Berekfürdő, Berek tér 12, 5309

Telefon:
59-319-074

Nyitva: minden nap 8.00-22.00

Családi vendéglő Poroszló központjában. Legfontosabb adottsága, hogy az alapanyagok a család saját tanyájáról érkeznek, amely az étteremtől néhány kilométerre található. Innen kerülnek a konyhára a húsok, tejtermékek és friss, házi sajtok. Éppen ezért, habár számos halétel is található az étlapon, a hely erősségei a házias, klasszikus magyar konyha. Pörköltek, dödölle, bableves, túrós csusza stb.

Poroszló, Fő út 24.

Telefon:
30-636-0491

Nyitva: minden nap 11.00-20.00

Ha már Tisza-tó, akkor a legtöbben kihagyhatatlannak tartják, hogy halat is egyenek. Az újgenerációs Hello Hal elsősorban progresszív kínálatával vonzza a látogatókat. A Hello Hal tulajdonosa és alapítója a halgasztronómia elkötelezett szakértője, így a választék érdekes meglepetéseket is tartogat, például halkolbászt, vagy korhely halászlevet, érdemes megkérdezni, mit ajánlanak. Általában a ponty érkezik frissen, környékbeli halastavakból.  Kedvenceim irdalt pontyrózsa, harcsa wrap.

Tiszaörvény, Kinizsi út 2/a.

Telefon:
30 965 2367

Nyitva: minden nap 11:30-sötétedésig

„Timi rétese”, azaz a Krusper család bensőséges hangulatú rétesezője lassan a Tisza-tó egyik legnagyobb nevezetessége. Az öreg parasztházban berendezett rétesműhelyben ma már házi lekvárok és szörpök is készülnek. Sokak kedvence a laktató, hagymával és szalonnával töltött betyárbatyu is. Mostanában már csak vastagabb, hajtogatott tésztából készült rétest sütnek, de egyszer majd talán visszatér a kínálat igazi sztárja, a zsírral készülő, húzott változat is.

Poroszló, Kossuth Lajos út 59.

Telefon:
70 555 1742

Nyitva: minden nap 8:00-17:00

Ferdinánd Kunmadarasról

A karcagi Ferdinánd a környék egyik jellegzetes kelt tésztája – gazdag, vajas-cukros tekercs, ami nem hiányozhat semmilyen jeles alkalomról – Kunmadarason sütik a legfinomabbat, itt mazsolás változata készül. A falu legrégebbi, legnépszerűbb Ferdinánd-sütője Dr. Tóth Istvánné Dobó Katalin, akinek apró csemegeüzletében lehet hozzájutni a süteményhez, amit előre meg kell rendelni. Hamarosan megnyílik a tekercset névadójának választó Ferdinánd Bisztró is, ahol a kunsági tészta mellett világszínvonalú kovászos panettonét is lehet majd rendelni.

Kati csemegeüzlet, Kunmadaras, Kunhegyesi út 27.

 Telefon:
30-421-2659

Kunmadaras, Ferdinánd Bisztró, Kunhegyesi út. 14.,

Telefon:
30-754-9537

Az 1920-as években épült, egykori kántorlakás legendás épületében készülnek a számos díjjal jutalmazott sajtok. Reggelente 8 és11 óra között megnyitják az ajtókat a reggelizni vágyók előtt, ilyenkor például mézes ordával töltött palacsinta is szerepel az étlapon. Előre egyeztetett időpontban lehet sajtkóstolót kérni, sőt, sajtkészítő workshopon is lehetőség van részt venni.

Poroszló, József Attila út 1.

Telefon:
20-310-0109

Nyitva:
hétfő-szombat 7:30-18:00,
vasárnap 7:30-11:00

A megyeszékhely semmiképpen nem nevezhető a Tisza-tó közvetlen közelségének, ám kétségtelen, hogy a Balalajka Bisztró az ország egyik legjobb autentikus orosz étterme, és ez megéri az utazást. Az orosz-magyar házaspár által vezetett apró, mindössze néhány asztalos vendéglőbe foglalás nélkül esélytelen bejutni, főleg szombat este, amikor az egyébként hivatásos zenész háziasszony balalajkán játszik, ilyenkor szem nem marad szárazon. Kitűnő orosz konyha, szívélyes, családias vendégszeretet, komoly vodkaválaszték.

Szolnok, Óvoda utca 7/b

Telefon:
30-540-2988

Nyitva: hétfő-péntek 11:00-15:00, 18:00-22:00 szombat 18:00-22:00

A Tisza-tótól szűk egy óra utazás Püspökladány, és ha a Hortobágyon át vezető, valamelyest hosszabb utat választja az ember, akkor máris egy nagyobb kirándulás a gasztrotúra. A smoker grill Berecz Attila séf családi házának udvarán áll, és egyelőre főleg saját fűszerkeverékkel bedörzsölt, szuperomlós oldalas és tépett sertéshús készül benne, füstön, lassú tűzön. Leülni nem lehet, a hús elvitelre kapható,  előre kell megrendelni. A séf családi és egyéb rendezvényekre is kitelepül, akár a Tisza-tó körül is.

Telefon:
70-414-4775

A tíz éve nyitott Sarokház a Tisza-tó legnépszerűbb cukrászdája, mind a turisták, mind a helyiek körében nagyon kedvelt. A sütemények Egerből érkeznek, az igazi vonzerő azonban a helyben készülő kézműves fagylalt, ami egyértelműen a környék legfinomabbja.

Poroszló, Fő út 20.

Telefon:
36-353-047
30-490-8033

Nyitva: jún, júl, aug minden nap 9:00-21:00
szept minden nap 8:00-19:00

Jó hír a kézműves sörök rajongóinak, hogy a Tisza-tónál is főznek sört. Az italok a söröző közvetlen szomszédságában készülnek, és csak helyben lehet őket kapni. A műfaj kedvelőinek kiváló program lehet a manufaktúra megtekintése és a kérhető sörkóstoló. Sok törzsvendég a fűszeres, meggyes sörre esküszik. Remek sörök, kedves fogadtatás, korrekt sörkorcsolyák.

Tiszafüred, Petőfi Sándor utca 29.

Telefon:
70-314-1149

Nyitva: kedd-csütörtök 16:00-22:00,
péntek-szombat 16:00-22:00

Az ország egyik legjobb birkapörköltjét főzik itt, azonban nem ez az egyetlen ok, amiért érdemes bevállalni egy fél órányi utazást a Tisza-tó közvetlen közelségéből. Az étterem a kiváló Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdő mellett található (a gasztronómiai kalandozást érdemes összekötni egy fürdéssel ), és számos környékbeli rendezvénynek ad otthont. Miliője és hangulata ezért inkább elegáns. Az étteremben használt alapanyagok nagy része a helyi ökogazdaságból származik, és a konyha jóízűen, igényesen készíti el őket.

Családi vendéglő Poroszló központjában. Legfontosabb adottsága, hogy az alapanyagok a család saját tanyájáról érkeznek, amely az étteremtől néhány kilométerre található. Innen kerülnek a konyhára a húsok, tejtermékek és friss, házi sajtok. Éppen ezért, habár számos halétel is található az étlapon, a hely erősségei a házias, klasszikus magyar konyha. Pörköltek, dödölle, bableves, túrós csusza stb.

Ha már Tisza-tó, akkor a legtöbben kihagyhatatlannak tartják, hogy halat is egyenek. Ezen a vidéken két olyan új generációs halétterem van, ahová érdemes betérni. Az egyik a Hello Hal, amely elsősorban progresszív kínálatával vonzza a látogatókat. A Hello Hal tulajdonosa és alapítója a halgasztronómia elkötelezett szakértője, így a választék érdekes meglepetéseket is tartogat, például halkolbászt, vagy korhely halászlevet, érdemes megkérdezni, mit ajánlanak. Általában a ponty érkezik frissen, környékbeli halastavakból.  Kedvenceim irdalt pontyrózsa, harcsa wrap.

„Timi rétese”, azaz a Krusper család bensőséges hangulatú rétesezője lassan a Tisza-tó egyik legnagyobb nevezetessége. Az öreg parasztházban berendezett rétesműhelyben ma már házi lekvárok és szörpök is készülnek. Sokak kedvence a laktató, hagymával és szalonnával töltött betyárbatyu is. Mostanában már csak vastagabb, hajtogatott tésztából készült rétest sütnek, de egyszer majd talán visszatér a kínálat igazi sztárja, a zsírral készülő, húzott változat is.

Ferdinánd Kunmadarasról

A karcagi Ferdinánd a környék egyik jellegzetes kelt tésztája – gazdag, vajas-cukros tekercs, ami nem hiányozhat semmilyen jeles alkalomról – Kunmadarason sütik a legfinomabbat, itt mazsolás változata készül. A falu legrégebbi, legnépszerűbb Ferdinánd-sütője Dr. Tóth Istvánné Dobó Katalin, akinek apró csemegeüzletében lehet hozzájutni a süteményhez, amit előre meg kell rendelni. Hamarosan megnyílik a tekercset névadójának választó Ferdinánd Bisztró is, ahol a kunsági tészta mellett világszínvonalú kovászos panettonét is lehet majd rendelni.

Az 1920-as években épült, egykori kántorlakás legendás épületében készülnek a számos díjjal jutalmazott sajtok. Reggelente 8 és11 óra között megnyitják az ajtókat a reggelizni vágyók előtt, ilyenkor például mézes ordával töltött palacsinta is szerepel az étlapon. Előre egyeztetett időpontban lehet sajtkóstolót kérni, sőt, sajtkészítő workshopon is lehetőség van részt venni.

A megyeszékhely semmiképpen nem nevezhető a Tisza-tó közvetlen közelségének, ám kétségtelen, hogy a Balalajka Bisztró az ország egyik legjobb autentikus orosz étterme, és ez megéri az utazást. Az orosz-magyar házaspár által vezetett apró, mindössze néhány asztalos vendéglőbe foglalás nélkül esélytelen bejutni, főleg szombat este, amikor az egyébként hivatásos zenész háziasszony balalajkán játszik, ilyenkor szem nem marad szárazon. Kitűnő orosz konyha, szívélyes, családias vendégszeretet, komoly vodkaválaszték.

A Tisza-tótól szűk egy óra utazás Püspökladány, és ha a Hortobágyon át vezető, valamelyest hosszabb utat választja az ember, akkor máris egy nagyobb kirándulás a gasztrotúra. A smoker grill Berecz Attila séf családi házának udvarán áll, és egyelőre főleg saját fűszerkeverékkel bedörzsölt, szuperomlós oldalas és tépett sertéshús készül benne, füstön, lassú tűzön. Leülni nem lehet, a hús elvitelre kapható,  előre kell megrendelni. A séf családi és egyéb rendezvényekre is kitelepül, akár a Tisza-tó körül is.

A tíz éve nyitott Sarokház a Tisza-tó legnépszerűbb cukrászdája, mind a turisták, mind a helyiek körében nagyon kedvelt. A sütemények Egerből érkeznek, az igazi vonzerő azonban a helyben készülő kézműves fagylalt, ami egyértelműen a környék legfinomabbja.

Jó hír a kézműves sörök rajongóinak, hogy a Tisza-tónál is főznek sört. Az italok a söröző közvetlen szomszédságában készülnek, és csak helyben lehet őket kapni. A műfaj kedvelőinek kiváló program lehet a manufaktúra megtekintése és a kérhető sörkóstoló. Sok törzsvendég a fűszeres, meggyes sörre esküszik. Remek sörök, kedves fogadtatás, korrekt sörkorcsolyák.